Μετάξι: Η άσχημη προέλευση ενός όμορφου υλικού




Ποθητό εδώ και αιώνες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, είναι ένα υλικό που μιλά για χλιδή και πολυτέλεια. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή νυφικών φορεμάτων, επίσημων ενδυμάτων, εσώρουχων και σεντονιών … κ
αι είναι απίστευτο το πόσο λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τις βιαιότητες που σχετίζονται με τη δημιουργία αυτού του υλικού.

Πολλοί άνθρωποι ρωτούν γιατί το μετάξι θεωρείται τόσο ανήθικο, αφού ουσιαστικά δεν χρησιμοποιείται κάποιο τμήμα από το σώμα του εντόμου: το μετάξι παράγεται από το σκληρυμένο σάλιο του μεταξοσκώληκα που περνά μέσα από μια μήτρα κλωστοποιήσεως στο στόμα του εντόμου, και κλώθεται σε πολύ λεπτές ίνες που μπορούν να φτάσουν σε μήκος ως και ένα μίλι. 
Φανταστείτε πόσος χρόνος και προσπάθεια χρειάζεται γι’ αυτό.
Το αληθινά άσχημο στη βιομηχανία του μεταξιού είναι στον τρόπο που συλλέγεται το μετάξι: θυμηθείτε ότι το μετάξι κλώθεται για να δημιουργήσει το κουκούλι του μεταξοσκώληκα, που είναι το προστατευτικό περίβλημα που χρειάζεται για να μεταμορφωθεί από σκουλήκι σε πεταλούδα. Μόλις ολοκληρωθεί η μεταμόρφωση, ο μεταξοσκώληκας διαλύει τις ίνες από τη μία άκρη της χρυσαλλίδας και ξεπροβάλει για να ζευγαρώσει
. Αν, στις πολλές φάρμες μεταξοσκωλήκων σε όλο τον κόσμο, επέτρεπαν στις πεταλούδες να ξεπροβάλουν από τα κουκούλια τους, αυτές θα τρυπούσαν τη μεταξωτή κλωστή και θα καταστρεφόταν το κουκούλι που χρειάζεται για να φτιαχτεί το μετάξι.

 Εφόσον αυτό είναι ανεπίτρεπτο στη βιομηχανία του μεταξιού, ένας τρόπος για να σκοτώσουν οι παραγωγοί μεταξιού τις νύμφες μέσα στα κουκούλια είναι ψήνοντας τα σε ζεστό φούρνο, κι έτσι ψήνουν και σκοτώνουν τα σκουλήκια πριν γίνουν πεταλούδες. Κατόπιν, το μετάξι ξετυλίγεται προσεκτικά γύρω από τα κουκούλια και κλώθεται σε νήμα. Οι άλλοι δύο τρόποι για να σκοτώσουν τις νύμφες είναι είτε να τις βράσουν μαζί με τα κουκούλια, είτε να τις τρυπήσουν με μια μακριά βελόνα που την χώνουν μέσα στο κουκούλι.
 
Αυτά τα μικρά πλάσματα περνούν όλη τους (την πολύ σύντομη) ζωή, υφαίνοντας το μετάξι τους και τελικά σκοτώνονται με φρικτό τρόπο για τη μπλούζα ή το διακοσμητικό μαξιλάρι κάποιου ανθρώπου.
Όπως και με το μαλλί και τα πούπουλα, υπάρχουν φανταστικές συνθετικές επιλογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί μεταξιού για κάθε αντικείμενο που τώρα κατασκευάζεται από μετάξι μεταξοσκώληκα. Το ρεγιόν/λιοσέλ που κατασκευάζεται από πολτό μαλλιού, είναι αέρινο, χυτό και ιδανικό για ενδύματα: Και δεν μιλάμε μόνο για ευτελή ρούχα που φοράμε μέσα στο σπίτι. Μια τουαλέτα του οίκου Herve Leger, για παράδειγμα, που είναι 90% ρεγιόν (μαζί με νάιλον και σπάντεξ για ελαστικότητα) σίγουρα θεωρείται κομμάτι υψηλής ραπτικής.
Έχει αποδειχθεί πως για να ψωνίσουμε «χορτοφαγικά» δεν σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσουμε το στυλ και την άνεση μας. Ούτε όλοι όσοι υιοθετούν χορτοφαγικό τρόπο ζωής πρέπει να προσαρμοστούν σε μια ταπεινή αισθητική (εκτός κι αν το θέλουν, οπότε το επικροτούμε!). Μερικά από τα πιο υπέροχα και άνετα εσώρουχα κατασκευάζονται πλέον από συνθετικά και φυτικά υλικά – έχετε δει την τελευταία κολεξιόν της Stella McCartney; Τα εσώρουχα που σχεδιάζει δεν βασίζονται σε βαναυσότητα και είναι από τα πιο υπέροχα που έχω δει ποτέ μου.
Το να ζούμε με χορτοφαγικό τρόπο ζωής σημαίνει ότι λαμβάνουμε προσεκτικά υπόψη μας την προέλευση κάθε προϊόντος που χρησιμοποιούμε, για να βεβαιωθούμε ότι δεν κανένα πλάσμα δεν υπέφερε για χάρη των δικών μας επιθυμιών και ωφελημάτων. Το μετάξι είναι ένα ακόμη υλικό στη μεγάλη λίστα των προϊόντων που καλλιεργεί ο άνθρωπος σε βάρος άλλων ζωντανών οργανισμών και τίποτα δεν είναι τόσο όμορφο ή πολύτιμο που να δικαιολογεί τον βασανισμό και τον θάνατο αθώων πλασμάτων για να το αποκτήσουμε.
Για κάποιους που είναι απόλυτα αποφασισμένοι να φορέσουν μετάξι, υπάρχουν εταιρίες που χρησιμοποιούν «ηθικό μετάξι» που συλλέγεται μόνο όταν οι πεταλούδες έχουν βγει από τα κουκούλια και έτσι δεν παθαίνουν κακό κατά την περισυλλογή. Το αν είναι «χορτοφαγικώς ηθικό» να χρησιμοποιείται αυτό το υλικό το αποφασίζει ο καθένας χωριστά. Όπως και να έχει όμως, υπάρχουν επιλογές για όλους μας.

Πηγή: http://blog.vegancuts.com/vegan-shopping/why-silk-is-not-vegan/

0 Response to "Μετάξι: Η άσχημη προέλευση ενός όμορφου υλικού"

Δημοσίευση σχολίου